7 secrete ale familiilor bogate pe care ar trebui sa le punem toti in aplicare
26/03/2018
Poate ca unii viseaza la case imense, in timp ce altii nu vor decat sa calatoreasca toata viata. Indiferent de obiectiv, ai nevoie de bani, iar familiile bogate care au muncit cinstit si din greu pentru a-si face averile ne pot da cateva lectii valoroase in acest sens.
1. Gandeste-te la banii tai si la viitorul tau in fiecare zi
E ca si cum ai urma o dieta: nu e ca si cum tii o cura o luna, apoi te astepti ca rezultatele sa se mentina toata viata. Pentru asta trebuie sa-ti schimbi stilul de viata, iar din punct de vedere financiar lucrurile stau la fel. De fiecare data cand cumperi ceva sau faci o investitie, trebuie sa iei deciziile cu gandul la viitor.
2. Investeste in tine si nu in ceilalti
Indiferent ca este vorba despre niste cursuri care te vor ajuta din punct de vedere profesional sau despre investitii facute in propria afacere, intotdeauna e bine sa investesti in ceva al tau.
3. Asteapta reducerile
Astfel vei impusca doi iepuri dintr-o lovitura: vei cheltui mai putini bani si vei avea timp sa-ti dai seama daca iti doresti cu adevarat acel lucru (deci nu vei fi victima cumparaturilor impulsive).
4. Gestioneaza-ti bine banii
Trebuie sa stii in permanenta ce plati ai de facut (pana la ce data), cati bani alocati pentru mancare, calatorii si alte cheltuieli si ce venituri vor exista in familie in luna respectiva. Anticipeaza orice cheltuiala care te-ar putea costa scump, cum ar fi cand ramai fara benzina si esti nevoit sa opresti la prima benzinarie, indiferent de preturile pe care le practica.
5. Economiseste 10% din venit in fiecare luna
Fiecare salariat din casa poate face asta sau puteti stabili o suma la comun. Daca ti se pare mult 10%, verifica la ce cheltuieli inutile ai putea sa renunti ca sa poti pune acesti bani deoparte.
6. Nu-ti creste nivelul de trai imediat ce primesti un bonus
Daca ai primit o marire de salariu sau un bonus, nu te arunca la investitii care mai tarziu te vor costa scump, cum ar fi o masina noua sau o casa mai mare. Gandeste-te de ce ai cu adevarat nevoie si ce iti permiti, fara sa fie un efort financiar imens mai tarziu.
7. Renunta la cheltuielile inutile
Sigur ai asa ceva, numai ca nu ai putut sa te organizezi sa renunti la ele. Mancare sanatoasa (si uneori foarte scumpa) pe care nu ai timp sa o gatesti pentru ca apoi sa o arunci, un abonament la sala de care aproape ca ai si uitat, teancuri de haine cu eticheta, bicicleta din garaj cu care te-ai plimbat o singura data. Fa-ti curat peste tot, vinde ce poti, iar restul doneaza, iar pe viitor stabileste-ti limite chiar si la cele mai mici cheltuieli. Poate ca atunci nu conteaza foarte mult, dar se aduna.