Ce profit am avut din investitia in paduri?

Reading Time: 8 minutes

In urma cu cativa ani am inceput sa ma documentez despre investitia in paduri si dupa ce am testat-o pe pielea mea, cumparand prima mea padure in 2018.

Astfel sunt in masura sa va impartasesc cateva clarificari si cifre despre randamentul acestei investitii.

Stiu, este o investitie mai exotica pentru multi dintre voi, dar este aproape pasiva si are multe , multe avantaje unice. Nu degeaba padurea se mai numeste si „aurul verde”.

In loc sa cumpar un apartament de 2 camere si sa il inchiriez obtinand 5% pe an, prefer 25% pe an si fara batai de cap ce vin cu chiriasii si devalorizarea in 25 de ani.

In plus generatiile viitoare vor avea un venit sigur si deloc mic.

Hai sa incepem cu cateva lucruri de baza si la final voi prezenta si veniturile si cheltuielile reale.


Tipuri de paduri si limitarile acestora in exploatare

Padurile se impart, din punctul de vedere al exploatarii, in cateva categorii ce trebuiesc avute in vedere cand analizam potentialul afacerii.

Primele 2 mari categorii in functie de tipul proprietatii sunt:

1.Paduri PRIVATE (Fond Forestier Privat)

2.Paduri de STAT (Fond Forestier in Proprietatea Publica a Statului)

In oricare dintre aceste 2 situatii se afla padurea, este obligatoriu prin lege, sa fie pazita de un Ocol Silvic.

Ocolul Silvic poate fi privat sau de stat dar indiferent de forma sa de organizare, tu ai nevoie de un contrat de paza cu un Ocol Silvic.

Ocolul Silvic este obligat conform contractului de paza sa asigure paza padurii tale si contra cost sa faca si alte servicii (Marcare arbori,etc)

Este clar ca tu poti cumpara doar o padure privata si ca trebuie sa semnezi un contract de paza cu un Ocol Silvic(mai jos vei avea costurile).

Padurile de Stat este cred clar ce sunt 🙂 si ca nu se vand.


1.Paduri ce pot fi exploatate (tipul clasic si cel mai des intalnit)

Acestea sunt padurile ce ocupa cel mai mult ca suprafata din Romania si ce sunt cel mai usor de achizitionat.

Acest tip de paduri sunt cele pe care le poti exploata si astfel poti avea profit.

2.Paduri situate in arii protejate, zone protejate prin lege (Parcuri Nationale, UNESCO,etc)

Acest tip de paduri sunt sub interdictie de exploatare dar vei incasa ca proprietar o suma ca despagubire anuala.Despagubirea este tocmai datorita faptului ca nu se poate exploata.

In unele cazuri (pentru ca aceste despagubiri se acorda pe grade si este mai dificil de explicat aici) acestea sunt foarte bune ca randament pentru un proprietar.

3.Paduri aflate in zone de agrement ce nu pot fi exploatate din cauza impactului asupra turismului

Si acest tip de paduri sunt sub interdictie de exploatare si vei incasa ca proprietar o suma ca despagubire anuala dar mult mai mica decat aceea de la punctul 2.


Cum pot cumpara o padure?

Hai sa incepem cu ce acte sunt necesare in afara de clasicele acte de proprietate ce sunt similare la orice imobil.

Si padurea este un imobil, este un teren forestier.

Ai nevoie ca vanzatorul sa aiba Contract de Vanzare-Cumparare sau actele mostenirii prin care el este proprietarul imobilului, cadastru, intabulare si certificat fiscal de la primarie pentru impozite.

In plus fata de acestea ce sunt standard la orice imobil, ai nevoie si de adeverinta de la Ocolul Silvic ca nu are datorii.

Deci se cumpara ca un teren agricol, urmand aceasi procedura ca la terenul agricol sau extravilan.Pe scurt trebuiesc anuntati vecinii si Primaria despre intentia vanzatorului de a vinde si de pretul la care vinde, dupa o perioada de 30 de zile de preemtie, daca acestia nu raspund afirmativ, poti cumpara.

Fata de terenurile agricole la cele forestiere are si Statul Roman prin Romsilva dreptul de preemtie (nu sunt ei prea interesati de achitizie).

Pretul pe hectar variaza foarte mult in functie de calitatea padurii, in functie de varsta acces la drum etc.Dar in principal sunt intre 2.500 si 7.000 de Euro pe Hectar.


Sfaturi/ Pro Tips:

  • Majoritatea padurilor nu au cadastru si daca vrei sa o cumperi mai ieftin, faci antecontract si te ocupi tu, pe banii tai, in numele vanzatorului sa faci cadastru.Vei avea un pret mai bun asa dar vei avea un cost intre 1.000 si 3.000 Euro, dar merita.
  • Faptul ca exista dreptul de preemtie inseamna ca pe viitor poti avea posibilitatea de a creea un lot mai mare, cumparand de la vecini.
  • Verifica ce scrie in amenajamentul silvic (aici sunt toate cifrele relevante)
  • Dificultatea accesului auto este un factor important ca si terenul padurii (daca este greu accesibil trebuie scazut pretul,etc)

Amenajamentul silvic este documentul (planul de exploatare) ce descrie in detaliu ce arbori sunt pe terenul tau (specii, varsta, diametre si VOLUM) si mai important ce lucrari(raritura, igiena sau taieri principale) si cand se fac pe acest teren.

Deci aici vei afla exact ce , cand si in ce conditii se va exploata padurea.Iar acesta se face pentru perioada de 10 ani.Deci din 10 in 10 ani se face amenajament.

Amenajamentul silvic se face pentru suprafete de peste 100 de Hectare, asadar daca ai o suprafata mai mica te vei asocia cu vecinii in a face amenajament din 10 in 10 ani.

Ocolul Silvic face acest serviciu de obicei deci nu te ingrijora.

Cat si cum castigam bani?

In functie de ce se precizeaza in amenjament vei putea calcula valoarea padurii, atat din punct de vedere a valorii lemnului din padure dar si din punct de vedere a anilor in care se exploateaza.

Acum voi exemplifica din padurea mea pentru a inteleg mai usor.

Suprafata cumparata de mine in 2019 este de 42 de Hectare si are in componenta mai multe parcele cu esente de lemn diferite atat ca varsta cat si ca varietate.

Parcela de 16 Hectare cu Gorun (adica Stejar) cu varsta de 40-50 de ani

Parcela de 5 Hectare cu Gorun si Tei cu varste de 100 de ani

Parcela de 2 Hectare cu Gorun si Fag cu varste de 110 de ani

Parcela de 14 Hectare cu Gorun, Fag, Tei si Carpen cu varste de 80-90 de ani

Parcela de 5 Hectare cu Gorun, Fag, Carpen cu varste de 60-80 de ani

Varietatea conteaza atat ca pret cat si ca varsta si mod de exploatare!

Varsta de exploatare si pretul pe Metru Cub:

Tip ArboreVarsta Medie de Exploatare
Gorun100-110 ANI
Fag80 ANI
Carpen80-100 ANI
Tei80-100 ANI

In functie de amenajament si de varsta la care a ajuns arborele se vor face lucrarile de exploatare.

Unele specii au conditii speciale de exploatare si trebuiesc achitate replantari pentru a putea taia din arbori.De exemplu Molid, Brad si in unele cazuri Gorun-ul au aceste obligatii.Din nou, in amenajament este detaliat.


Cum se exploateaza?

Arborii maturi, de Gorun(stejar) si Fag sunt folositi de fabrici de cherestea si se vand ca „lemn de lucru” si au pretul cel mai bun.Acestia rezulta in urma taierilor „Principale” (adica la varsta optima).

Arborii rezultati in urma operatiunilor de Igiena (aceasta se face anual si este maxim 5 MC per Hectar pe an) si de Raritura sunt in general folositi ca lemn de foc.

Taierile principale sunt cele prin care la varsta optima se taie toti arborii marcati in decursul unui deceniu pentru a putea permite regenerarea.

Taierilor de Igiena si Raritura sunt cele ce se fac anual sau la 2-3 ani (cele de raritura) ce intretin si curata padurea si in cadrul lor se taie arborii bolnavi sau neconformi.

ORICE EXPLOATARE ESTE OBLIGATORIU AVIZATA!NU CUMVA SA TAIATI VOI FARA ACTE!

Orice operatiune facuta in padure este avizata de Ocolul Silvic, astfel ca inainte de a exploata, un padurar (inginer silvic de obicei) vine pe teren si marcheaza cu vopsea si marca (ciocan inseriat) FIECARE arbore astfel incat sa fie conform cu amenajamentul.

Dupa ce se marcheaza toti arborii se intocmeste un APV (Act de Punere in Valoare) ce este in sine un soi de inventar a arborilor marcati si a detaliilor acestora.

Cand ai acest APV poti scoate la vanzare singur sau prin intermediul Ocolului Silvic arborii respectivi.

Ocolul Silvic organizeaza periodic licitatii pentru vanzarea lemnului deci nu ai o problema in acest demers.Asta daca nu gasesti tu direct cumparatorului.


Sfat/Pro Tip:

Ocolul Silvic are cunostinta de cumparatori de lemn deci poti discuta cu ei daca este mai bine sa faci o licitatie sau o vanzare directa.

Mergi pe teren atunci cand se face marcarea si vezi cu ochii tai exact ce se marcheaza.Oricum o zi in mijlocul naturii este chiar o placere.


Cel ce cumpara arborii este obligatoriu sa fie o firma autorizata si va face demersurile in vederea exploatarii.Aici sunt multe detalii si nu are sens sa te chinui cu ele, dar pe scurt, el este cel ce va lua autorizatie de la Garda de Mediu, Ocol, etc si va face lucrarile si transportul in deplina legalitate.

Daca vinzi „pe picior”(adica ei sa fie cei ce taie arborii) tu incasezi banii si te duci doar sa verifici pe teren ca respecta APV-ul si ca fac curat dupa ei.

Uite un exemplu de APV:

Sfat/Pro Tip:

Cei de la Ocol te pot asista in acest demers de verificare.


Din ce castigam bani investiind in paduri?

Operatiunile ce ne aduc incasari in cazul padurilor sunt exploatarea si vanzarea lemnului pentru prelucrare sau ca lemn de foc si in unele cazuri speciale prin gasirea pe acest teren a ciupercilor, fructelor de padure,etc.

Pretul de vanzare in cazul lemnului (arborilor) este intotdeauna discutat pe METRU CUB, si pe APV tu ai aceste detalii.

In cazul vanzarii de lemn pretul „pe picior” in 2020 a fost:

1.Lemn de foc 120 Lei pe Metru Cub

2.Gorun lemn de lucru (calitate buna din taieri la varsta optima) 600 Lei pe Metru Cub

3.Fag lemn de lucru (calitate buna din taieri la varsta optima) 400 Lei pe Metru Cub

Va exemplific Bugetul pe acest lot de padure facut pe baze reale nu doar estimari si putem observa ca in perioada 2019 (achizitia) pana in 2028 un PROFIT de 25% NET ANUAL.

Paza se poate vedea si in tabel ca este la 42 de hectare de cca 3.700 Lei pe An.

Investitia in padure si exploatarea

Aceste calcule sunt facute la un pret minimal, deci pot spune ca este pesimist.In cazul optimist randamentul este de 30% anual.

Cu rabdare si cautand temeinic oportunitatea de investitie in padure vei putea ajunge la un randament de 20-40% anual.


In concluzie

Din experienta altora cu care am discutat, din experienta mea (limitata ce e drept) si din calcule, padurea este una dintre cele mai bune investitii imobiliare posibile.A fost insa evitata de multi din lipsa datelor si a fricii de furt, know how,etc.

Domeniul este vast si sigur nu ai invatat din acest articol tot ce am invatat eu in 2 ani si zeci de ore de efort (voi mai scrie despre asta pe viitor), dar hai sa ramanem cu cateva puncte de baza.

1.Investitia in padure foarte profitabila (peste 25% randament pe an) daca o cumperi la un pret corect (nu la spra-pret) deci peste orice apartament de inchiriat

2.Profitul acesta este posibil in conditiile unei exploatari 100% LEGALE si fara a distruge padurile

3.Cand investesti si exploatezi corect o padure vei proteja de fapt mediul prin faptul ca respecti legea si padurea se regenereaza.

4.FOARTE IMPORTANT! Padurea este o resursa regenerabila si creste cu cca 5% in fiecare an ca masa lemnoasa.Deci poti taia corect si stranepotii tai vor avea si ei de castigat de pe urma ei.

5.Crestere de 5% in medie pe an a valorii doar prin cresterea naturala a arborilor (100% regenerabil) WAW!

6.Singura investitie pe care nu trebuie sa o cresti, creste singura anual.

7.Daca te ingrijesti de ea si nu o tai fortat, vei avea la fiecare generatie un venit frumos.Daca ai mai multe loturi acestea se pot exploata incrucisat si astfel la fiecare 10-20 de ani ai un super venit.

8.Credeti ca de fraieri sunt detinatori de padure IKEA si alte mari firme?

In 40 de ani se va mai face o taiere principala (probabil de copii mei) si le va aduce in acel an aproximativ 500.000 EURO.

DA!!!

Este corecta cifra, si pana atunci banii vin anual din celelalte operatiuni.

Personal inca caut paduri pe care sa le cumpar.Dar sper ca tu sa te mai documentezi inainte de a cumpara o padure pentru ca sunt caracteristici individuale foarte importante demne de luat in calcul.

Dar nu investim toti banii doar in paduri ci pastram un portofoliu diversificat.Aici ai un exemplu despre diversificare analizand lichiditatea investitiilor.


Pe final va urez succes!

Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).

Share and Enjoy !

Shares

48 Replies to “Ce profit am avut din investitia in paduri?”

  • Bună ziua, azi am descoperit site-ul și e foarte informativ. Felicitări! O intrebare: dacă nu sunt vecini apropiați ca să faci amenajament silvic împreună cu ei, cum se exploatează de ex 10 ha? Mulțumesc anticipat.

    • Buna ziua, multumesc si ma bucur.
      Sub 10 hectare nu esti obligat sa ai amenajament silvic si poti taia pana la 5 MC la hectar pe AN.In unele cazuri este chiar mai OK.
      Dar mergeti si discutati cu cei de la Ocolul Silvic si ei va dau si mai multe informatii.
      Succes

  • Unde poti sa vezi anunturi de vanzare paduri ? Sincer n-am vazut pe cineva sa vanda padure .. mi-ar fi sarit in ochi. Sau se merge asa fizic la padurar la ocolul silvic ?

    • Pe OLX de exemplu sunt anunturi.Eu asta chiar de pe OLX am vazut-o.Mai sunt si site-uri gen publi24

    • Bună ziua! Am pădure de vânzare, în Dambovita, dacă va interesează.

  • Salut. De unde ne putem documenta mai bine, dvs ati spus ca ati studiat timp de 2 ani. Mulțumesc.

    • Salut,
      Voi mai scrie despre asta, mai puteti citi codul silvic(dar e cam complicat sincer) sau daca aveti prin cunostinte chiar daca indirecte sa ajungeti la o discutie cu un padurar sau inginer silvic.
      Incercati sa vorbiti cu el, sa il scoateti la o masa si sa il si platiti daca este cazul pentru o scurta consultanta.
      In domeniul asta nici eu nu sunt expert ca sa imi permit sa va dau consultanta sincer.Dar eu am invatat de la ingineri silvici si de la altii din domeniu.
      Probabil ca pe masura ce castig mai multa experienta voi da si consultanta (ca sa zic asa) contra unor donatii caritabile sau ceva de genul asta.
      Istoricul meu daca il cititi in pagina despre mine este mai mult financiar si real estate, de aceea nu sunt expert inca in paduri.Dar probabil ca voi fi in curand.Mai ales ca am ideea de a achizitiona multa si de a face un REIT pe paduri.

  • Salut,

    Am 29 ani .

    Mi-ai deschis capul, multumesc, as vrea 100 de hectare de pădure să cumpăr și eu .

    Si cu 7 % profit an as fi multumit .

    Imi da control ,stabilitate emoțională mai mare o investie în păduri.

    Planul meu este să mai lucrez până la 40 ani .

    Pana atunci un milion de euro să invesc mi-am propus ,cel puțin.

    200.000 am reusit până în prezent .

    Multumesc frumos pentru articol .

  • Sigur calculele tale sunt corecte ? Cu ce pret ai achizitionat cele 42 Ha? La un pret mediu de 3000 de eur/ha rezulta o suma de 126K Eur. In 10 ani estimezi sa scoti 128000 eur, adica 100% dar in 10 ani ! Deci, rezulta un randament mediu de 10 % pe an, dar cu steluta, in sensul ca grosul de bani vor veni in ultimii ani ! In primii ani , conform tabel, obtii venituri de max 5000 Eur/an, care inseamna un randament de aprox 4% pe an ! Deci cum ai ajuns la concluzi ca vei avea un randament de 25% pe an ?

    • Cred ca este un tabel in articol si este simplu calculul de verificat daca doresti.Pretul de achizitie a fost 62.500 Euro nu 126k.
      Succes

  • Bună seara, soțul meu deține o pădure de 10 h în jud MH! A hotărât sa o vanda, însă fiind plecat din jud a apelat la un prieten avocat! El a depus actele împreună cu soțul meu pentru vânzare prin licitație, au trecut 2 ani de atunci și încă nu s-a găsit un licitator mai mare de 2000euro/ hectar, credeți ca este posibil? Mulțumesc!

    • Buna ziua
      Incercati OLX, Storia pentru anunt de vanzare.
      Daca padurea e calitativ buna, o vinde.Pretul insa este dat de factori precum distanta de drum, tipul si varsta arborilor si este important sa vedeti amenajamentul.Unele paduri nu se pot taia decat cu costuri foarte foarte mari.Daca doriti dati-mi amenajamentul pe mail si ma uit peste el.Acte sunt?Cadastru si intabulare ma refer.

  • Salut,
    Nu a fost ok intrebarea ?
    Eram curios cum e cu taxele catre stat dupa vanzarea lemnului ?
    Cred ca asta ai uitat sa spui ?

  • Buna seara! Vreau să cumpăr 10ha de pădure însă vânzătorul nu are făcută inca intabularea, are doar titlul de proprietate. Ar trebui sa facem un antecontract la un notar cu avans din partea mea iar după ce el rezolva cu intabularea sa finalizăm tranzacția. Întrebarea mea este: exista riscuri pentru mine că cumpărător că vânzătorul sa nu își mai respecte promisiunea de a face rost de intabulare? As putea sa pierd avansul? Mulțumesc anticipat!

    • Buna ziua, in general nu prea sunt intabulate si cadastrate.Este „normal” la paduri.Ocolul intelege asta pentru ca asta e Romania.Este OK.
      Eu am facut un antecontract cu perioada de 2 ani in care sa faca el cadastru si intabularea plus sa ia adeverinte de la vecini pentru ca au drept de preemtiune.
      Dar am dat 50% din pret ca avans si am cerut folosinta, uzufructul pana face el actele.
      Este posibil sa pierdeti avansul daca nu platiti restul de pret altfel alegeti in antecontract clauza de a merge in instanta sa va elibere titlu.

  • explotarea ai facut firma ta sau ai vanduut catre o firma de exploatare?

    • Am facut marcajul cu cei de la Ocolul Silvic dupa care am vandut conform APV-ului lemnul pe picior.Ei au exploatat.

  • Bună ziua, vinde un prieten 25ha la km 80, autostrada București Pitești, în spate la benzinăria Petrom, pădurea se vede din autostradă, este parte din acel lot. Stejar și frasin.

    Pentru cei interesați, putem vorbi.
    Stimă!

  • Vind 1.5 ha pădure fag cu titlu de proprietate și intabulat Bulzești de Jos jud HD

  • Foarte informativ articolul. Multumim. F multi nu stiu de unde sa porneasca in domeniul asta.

  • (!!!) Avand in vedere ca inflatia in zona Euro este 5%, o suma incasata X ce o ai de incasat peste un an valoreaza acum X/1.05, iar o suma Y pe care o ai de incasat peste 2 ani valoreaza Y/(1.1025) si asa mai departe. Inflatia pare cauzata de bunuri de larg consum pentru care lantul de distributie este problematic (adica bunuri ale caror componente sunt asamblate in Asia, de exemplu), deci ma astept ca pretul lor sa urce mai mult decat pretul lemnului. Deci ingrijorarea mea este putem sa pierdem cu o astfel de investitie in termeni reali (in raport cu inflatia pe termen lung), daca nu suntem atenti, mai ales ca inflatia este inca in miscare. Tu ai cumparat la un pret ok, dar la alte preturi, s-ar putea sa nu se merite. Ce parere ai?

    • Multumesc pentru opinia bine argumentata.Dar sa nu pierdem din vedere ceva ce pe mine la genul asta de investitie ma impresioneaza in continuare.Creste singura cu 3-5% pe an va volum de lemn.Plus ca anul asta de exemplu am vandut chiar saptamana trecuta lemn de foc din igiena cu 220 pe MC.Fata de 120-150 anul trecut.Daca cumperi o padure buna spre medie cu 1500-2500 euro pe hectar eu zic ca merita.

      • Si eu cred ca 1500-2000 EUR este o suma ok. Cati mc/ha ai in momemntul de fata? Impresia mea este ca un calcul ca mai sus rezulta in taierea a ~20% din masa lemnoasa. Intr-adevar, masa lemnoasa creste in timp, dar un arbore plantat acum nu poate fi exploatat decat peste 80-110 ani, deci lucrurile nu sunt simple. Sa ne gamdim numai cate s-au intamplat in ultimii 50 de ani dpdv economic, politic, militar etc. Trebuie sa folosim rata de discount corecta, si nu stiu care ar fi ea. Sunt multe variabile aleatoare, nu in ultimul rand, dobanzile, inflatia.

  • Amenajamentul și întreținerea pădurii (igienizare, etc) trebuie plătită de proprietar? Dar exploatare?

    • Buna, totul se achita de proprietar.Lemnul tot proprietarul il vinde.Deci proprietarul achita si el incaseaza.

  • Salut ,

    Eu am cumparat o padure de 4.76 ha cu 9500 euro in 2019 , densitate de aprox 200 mc/ha , in general gorun-carpen si cer.
    Anul acesta am oferta de cumparare cu 20.000 euro dupa ce am scos aprox 80 mc.
    Cu toate ca pare o afacere buna parca nu-mi vine sa o dau , la ce inflatie avem 20 mii la anul va valora 18 mii si cred asa inca multi ani pe cand padurea probabil peste vreo 5 ani va fi 40 mii euro.
    Lemnul de foc in zona SJ se vinde pe picior cu 300 lei.

    Am gasit peste 30 hectare padure fag si Gorun la 5.000 euro/ha , parca imi vine sa scot banii din actiuni si sa mai iau si padurea respectiva.

    Parere ?

    • Pare o oferta buna.Eu prefer oricand ceva cu valoare stabila decat volatilitate.Dar le-as lua fara sa vand actiunile neaparat.Poate o asociere, un imprumut.

  • Buna ziua,

    Foarte util tot ce am citit. O sa urmaresc cu interes de acum inainte mai des aceasta pagina. Dar, as avea si eu o rugaminte: Am inteles din comentariile anterioare ca pretul platit de tine pe hectar in 2018 a fost de 1488 euro pe hectar. Un pret foarte bun zic eu. Apoi in alt comentariu se considera ca fiind rezonabil pentru o padure medie spre buna, un pret de 1500-2000 euro pe hectar. Iar in ultimul comentariu se stabileste ca fiind oferta buna, un pret de de 5000 euro pe hectar.
    Rugamintea mea este, daca se poate sa stabilim impreuna un pret rezonabil pentru un hectar de padure acum in 2022!!!

    Iar pentru o estimare mai relevanta, bazandu-ma pe informatiile citite in textul articolului, sa presupunem o padure:

    – la o distanta de 10 km de un oras (asa cum spuneai tu ca este a ta);
    – cu acte in regula (intabulata, cu extras CF);
    – padure de gorun fag si carpen cu o vechime de aproximativ 100 de ani;
    – sa zicem ca nu a fost deloc exploatata in ultimii 5 ani;
    – cu acces auto pentru masina de teren;
    – hai sa zicem ca padurea nu e pe un plan drep, ci pe niste dealuri, deci exploatarea nu se face foarte usor;

    Cam cat ar fi un pret corect pe hectar, acum in anul 2022, pentru o astfel de simulare? Macar aproximativ.

    Multumesc mult pentru raspuns!

    • Salut, nu sunt expert in evaluarea asta dar personal cred ca as achita 2500 Euro pe hectar daca nu are amenajament sau este sub 10 hectare.Acum e de luat in calcul cat fag si cat carpen mai exact.Carpen e lemn de foc pe cand fagul se prelucreaza si are un pret mai mare pe MC.
      Daca are amenajament e clar ca trebuie vazut ce se poate face si cand.Daca nu are sau are sub 10 hectare cred ca e fair asa insa cca 2500 Euro pe hectare si poate 3.000 Euro.
      Oricum cred ca ai o plaja de pret de 2.500-4.000 Euro la datele pe care le-ai dat.
      Succes

  • Buna ziua,
    Sunt de vânzare 112 HA pădure, cu amenajament făcut în 2020. Care ar fi prețul corect pe ha?
    Datele sunt următoare:
    – Suprafata incadrata in grupa I functionala este de 40,0 ha;
    – Suprafata incadrata in grupa a II-a functionala este de 71,6 ha.
    – Structura fondului forestier ( date medii):
    compozitie: 66MO 22FA 8BR 2ME 2AN; varsta medie: 64 ani; volumul la ha: 308 m3;consisten1a medie: 0,76; clasa de productie medie: II.4; indicele de crestere curenta: 7,4 m3/an/ha; fond lemnos total: 34401 m3.
    – Posibilitatea de produse principale: 438 m3/an;
    – Volum de recoltat din produse secundare: 128 m3/an, din care rarituri 107 m3/an
    Lucrari prevazute in deceniul in curs:
    – taieri de regenerarc: 21,0 ha, 4376 m 3, din care:
    – taieri progresive: 20,3 ha, 4251 m3
    – taieri succesive: 0,7 ha, 125 m3
    – taieri de igiena: 30,4 ha, 266 m3 ;
    – lucrari de conservare: – ;
    – impaduriri: 3,72 ha.

    Multumesc,
    Barna

  • Salut,

    Pare ca s-au umplut platformele Olx, Publi24, Romino, etc… de anunturi cu vanzari de paduri. Ai idee de ce asa de multi vor sa vanda?

    Multumesc!

    • Salut,
      E posibil sa fie ca raspuns la plafonarea incercata pe pretul de lemn de foc sau/si din reducerea taierilor de igiena de la 5 la 1Mc pe an.
      Poate insa se si pregateste lumea de o criza.

  • Buna seara.
    Va rog sa ma ajutati intr-o problema. Am o padure care am dat-o in arenda. Firma exploateaza si primesc si eu o anumita suma anuala. Intrebarea este, la aceasta suma mai platesc vreun impozit pe venit? si daca da in ce procent si care este baza legala.
    multumesc aniticipat

  • Buna ziua, o investiție de 25000 euro în 10 ha de pădure( stejar,fag,cârpe,frasin) e ok? Pădurea e compacta,și are drum forestier,nu a fost exploatata și are în jur de 80 ani.

    • Buna ziua, pare un pret bun si o afacere buna.Cat % este stejar si cat fag si cat restul?Aveti pe amenajament asta.
      Zona care este?Este o zona cu risc de furt?Amenajamentul va da mare parte din tot ce aveti nevoie.In el scrie clar cand si ce lucrari se fac.Adica se poate taia progresiv si cand.Se fac lucrari de raritura?Important este sa nu aveti o zona riscanta de genul mlastini sau zona protejata in care nu poti intervenii deloc.Asa fara toate detaliile, pare OK.

      • Se afla pe coama unui deal,nu s-a furat nimic în zona din 2006 ,de când a fost împroprietărit, 60%stejar,30%fag,restul îl reprezintă frasin,carpen și salcâm.

  • Buna ziua.
    Intrebare: am auzit de la un lucrator in domeniul forestier, ca in UE se dau bani (sub forma unei taxe anuale) pentru proprietarii de padure, pentru ca padurea oxigeneaza atmosfera. Aceasta ar reprezenta un venit minim obtinut din detinerea unei paduri. Va rog sa-mi comunicati daca este corecta aceasta informatie ?
    Multumesc !

    • Eu nu stiu in Romania de asa ceva.Sunt zone protejate unde Statul pentru a nu exploata achita o redeventa anuala.Asta in gen parcuri naturale etc.Dar altfel nu am intalnit.

  • Buna Ziua,

    Felicitari pt articol – Foarte folositor.

    As dori sa achizitionez o padure 40h(fag,stejar,carpan,foioase – nu stiu proportia) situata la Drum National (20h stanga /20h dreapta), 20h – 50 ani, 20h – 90ani.A fost efectuata o rarire in 2020. Va fi efectuat cadastru,intabulare. Are plan de exploatare dar este la ocolul silvic fiind efectuat cu alti vecini, din acest motiv nu mi s-a transmis.

    – Pretul care se doreste este de 4 mii/ha, considerati ca este un pret ok?
    – Cati m3/ha se poate taia/ha prin igienizare?
    – Ce venit net estimati pe/an?

    Apreciez ca raspunsurile dumneavoastra sunt estimative, as dori varianta pesimista va rog!

    Va multumesc mult pt raspunsurile oferite.

    • Buna ziua, multumesc
      Fara sa stiti proportiile si ce scrie efectiv in amenajament conservator (dar fara sa stim de replantari, protejare etc) as estima ca un pret de 2000-3000 ar fi ok.
      Venit din igienizare cca 30-40.000 Lei pe an.Net
      5 mc pe hectar.Dar se mai pot face daca e cazul rarituri si acolo se taie in functie de densitate mai mult.

Comments are closed for this post.