Ce facem intr-o piata volatila?

Reading Time: 4 minutes

Nu am mai scris de ceva timp pe pagina asta din mai multe motive.Cel mai simplu este ca nu am simtit asta si nici nu am o mare disciplina.Lucrez la chestia asta din urma 🙂

Dar am primit mesajele unora dintre voi si cred ca este momentul sa repornim expunerile de idei, ganduri si poate pentru unii dintre voi, informatii.Cu scopul de a genera intrebari si idei!

Asa ca am ales sa discutam putin despre perioada aceasta gri in care suntem deja de 2 ani si care probabil ca va mai dura ceva.


Cum sunt pietele financiare azi?

In primul rand pietele financiare sunt clar intr-un ciclu de volatilitate crescuta si dau un sentiment de nesiguranta si incertitudine multora dintre noi.

Toata nebunia asta a inceput in 2020 odata cu epidemia COVID si de atunci suntem intr-un carusel cu multe bucle.Problema este ca nu exista situatia asta intr-un manual de economie si reactiile si politicile monetare si fiscale sunt testate in timp real.

Avem o infuzie masiva de lichiditate in piete pentru ca nu se putea altfel in momentul pandemiei, doar ca infuzia asta a venit peste un mediu financiar si asa fortat de bani ieftini.Bani ieftini ce erau de prin 2010-2013 in circuitul financiar.

Asadar problema creata de lichiditatea si banii gratis de altfel din 2021 a scos capul sub forma inflatiei in mai ales in 2022.

Se simte cu atat mai mult in 2022 si datorita razboiului din Ucraina ce a alimentat cu gaz chiar daca rusesc 🙂 un incendiu financiar ce era oricum in desfasurare.Simplu spus, a venit nota de plata de la COVID.

In concluzie avem piete volatile datorita politicilor monetare si fiscale.Partea ce tine de productie si razboi are o influenta mai mica, dar o are.

Personal incerc sa filtrez informatiile importante si sa evit perdeaua de praf data de stirile zilnice ce sincer nu prea au impact semnificativ nici global si nici decisiv in piata.


In ce investesc eu in perioada asta?

Pai in primul rand, INVESTESC!

Asta ca sa fie mai simplu, nu investesti, pierzi garantat.De ce?Pai ai o inflatie de 15% (asta calculata pe cosul respectiv statistic, in viata reala a ta probabil ca este 20%).

Deci ai o devalorizare de 20% probabil daca stai pe cash.Cash-ul e bun sa il ai doar cand pandesti o oportunitate de a intra in piata sau intr-o afacere, nu sa te bucuri ca ai banii la saltea.

Mare parte din oamenii cu bani pe care ii cunosc nu au lichiditate dar investesc constant in oportunitati si ce nu au 🙂 doar pentru a creste activele ce le produc.

Sa nu uitam ceva important.Banii nu produc nimic, tu trebuie sa ii investesti in ceva pentru a produce mai multi.

Pornind de la premiza asta in ce investesc eu?

In 2022 si probabil in 2023 am investit si voi investi in:

  • Real Estate
    • Terenuri pentru dezvoltari (proiecte rezidentiale mici)
    • Imobile in curs de finalizare in distress (Distress assets pe rezidential in special)
    • Paduri daca oportunitatile sunt bune
  • Actiuni pe strategia de termen lung facand DCA lunar (cam ce spuneam acum 2 ani aici)
  • Cresterea veniturilor si profitabilitatii firmelor in care sunt implicat

Deci mai putin in actiuni ce nu sunt sub controlul meu, eu fiind pasiv in ceea ce fac companiile mari si neputand influenta rezultatele sau evolutia si mult mai activ in ceea ce pot face eu si ce pot controla.


Esti nebun?In instabilitatea asta investesti?

Pai cand ai o dobanda la credite sub inflatie si ai oportunitati, de ce sa nu investesti?

Si investesc atat activ cat si pe portofoliu de termen lung (pasiv aproape).In investitii este ca si in afaceri, cand te opresti de fapt scazi, restul vor creste.

Aici este un calcul simplu si este recunoscut ca fapt economic genral valabil.

Cand ai inflatie ridicata este cel mai bine sa ai datorii pentru ca banii pe care ii datorezi se devalorizeaza si astfel ai mai putin de fapt de plata (este simplist dar poti cauta pentru detalii)

Economiile lumii nu se vor opri, poate vor „sughita” dar de shut down nu cred ca se pune problema.Si in crize se fac profituri.Oportunitatile sunt mai bune in criza decat pe cresteri economice.

Asa ca DA!Investesc cat se poate indiferent de situatie, doar ca analizez cu alta perspectiva riscul atat de lichiditate cat si de volatilitate.

Adica caut sa investesc doar in proiecte cu randament potential ridicat si cu un risc scazut.Sunt mult mai atent cu investitiile facute si incerc sa nu intru in nimic cu randament potential redus.


Ce asteptari am pentru 2023?

Pentru cei ce ma cunoasteti, deja stiti ca nu prea fac pronosticuri si nici nu sunt fan pariuri.Insa cred ca este posibil ca in 2023 sa avem parte in primele luni de o incetare a luptelor si astfel a presiunii venite din Ucraina si totodata sa observam in Trimestrul 2 sau 3 o reducere a inflatiei sau un trend previzibil de scadere a acesteia.

Deci sunt optimist pentru 2023.Asta nu inseamna ca nu sunt pregatit pentru urmatorii ani ca fiind de recesiune.

Daca ai oportunitati si actionezi curajos se fac profituri in orice perioada.Din experienta mea, profituri mari au fost in 2009-2013 cand era ca si acum, o perioada cu volatilitate, frica si incertitudine.

In incheiere nu ramane decat sa iti urez succes!Si de data asta adaug CURAJ!Si sper sa redobandesc obiceiul de a comunica aici ce am prin cap 🙂

Asa cum stii deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).

Share and Enjoy !

Shares