Strategie de investitii conservatoare
13/03/2021
In urma ultimului articol „Importanta Strategiei de Investitii” au fost „solicitari” pentru a detalia diverse tipuri de investitii, so here it comes.
O sa incep cu strategia pe care o poate aplica oricine este la inceput de drum investitional si este mai temator.Strategia de investitii conservatoare.
De la aceasta strategie incepe (si se poate creste prin diversificare la urmatoarele, ce vor fi publicate in curand) un mini serial pe tipuri de strategii.
Stabilirea obiectivelor
In cazul strategiei de investitii conservatoare obiectivul meu este de a avea un randament superior inflatiei si cresterea in conditii de siguranta a acestuia spre un nivel de 5-8% anual.
Orizontul de timp avut in vedere este de 30 de ani.Astfel peste 30 de ani nu voi mai investi bani si voi retrage doar venitul pe care portofoliul rezultat atunci o va „produce” ca randament.
Deci „pensia” mea lunara va fi ce produce portofoliul meu viitor pe an cu conditia ca pana atunci sa nu iau bani din el ci sa îi reinvestesc.
Clase de investitii cu venit pasiv
In primul rand sa ne stabilim clasele de active si ponderea lor in portofoliu.
Din punctul meu de vedere voi alege un portofoliu simplu si echilibrat.Fiecare il poate adapta pe gradul sa de toleranta la risc.
Totodata puteti observa ca nu am adaugat elemente de imobiliare, nu datorita randamentului lor , ci datorita barierei de intrare.Incepem constructia unui portofoliu pentru aproape orice buzunar asadar un imobil nu este chiar atat de accesibil oricui.
Insa daca aveti deja fonduri suficiente pentru a adauga si un imobil de inchiriat in portofoliul acesta, este chiar super ok si recomandat.
- Actiuni Blue Chips pe BVB (platitoare de dividende)
- Actiuni pe Bursele Externe (US in principal cu istoric bun de dividende)
- ETF-uri (Electronic Traded Funds pe US)
- Titluri de Stat emise de Statul Roman
- Obligatiuni Corporative din categoria companiilor mari
In functie de suma de care dispui poti adauga 2 investitii noi:
- Investitii in apartamente de inchiriat
- Investitii directe prin imprumut catre IFN-uri
Pentru punctul 1 randamentul real (doar din chirii nu din crestere de valoare) este undeva la 5-6,5% pe an.
Pentru punctul 2 randamentul este de 12-14% pe an si sunt similare obligatiunilor.
Ponderea investitiilor intr-un portofoliu
Pentru a avea un portofoliu echilibrat vom investii in toate cele de mai sus dar in procente diferite astfel avand volatilitate mai mica fata de o concentrare pe una singura.
Hai sa vedem cateva exemple din fiecare categorie(dar poti adauga si altele):
- BRD
- TLV
- SNP
- SNG
- TGN
- SNN
- FP
- SFG
- TBK
- BCM
Pentru actiunile de pe pietele externe este mai simplu sa va las aici un link la ce am in portofoliu.
ETF-uri:
- Actiuni Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield
- Vanguard FTSE Emerging Markets
- IShares Core S&P 500
- IShares MSCI World Small Cap
- IShares Global Clean Energy
Titluri de Stat si Obligatiuni:
- Titluri de Stat Fidelis
- Obligatiuni emise de Autonom
- Obligatiuni Patria Bank
Ce asteptari am?Ce rezultate voi avea?
Ca si asteptari si sper ca si rezultatul va fi aliniat cu ele, ma astept la un randament de 7% anualizat pe o perioada de 30 de ani.
Indexul S&P 500 a avut istoric pentru perioade mari de timp un 10% anualizat, BVB chiar mai bine, dar avand in vedere ponderile de siguranta date de titlurile de stat si obligatiuni, este mai corect sa ne asumam un 7% anual.
Daca este peste, nu ne putem supara :).Si asa arata calculul pentru aceste investitii in timp.
Daca investesc in Ianuarie 2021 o suma de 1.000 Euro urmand procentele si ulterior mai investesc 200 Euro lunar cifrele pe 30 ani estimate sunt:
Astfel peste 30 de ani voi avea un venit lunar de aproximativ 1.200 Euro doar din acest portofoliu.Si nu uita, conservator, se poate si mai bine.
Not bad pentru un venit pasiv la „pensie”.Si mai bine este ca nu necesita mult timp din partea mea administrarea portofoliului fiind o strategie de investitii conservatoare.
Este important de precizat ca nu am luat in calcul decat o crestere conservatoare a pretului actiunilor si m-am concentrat mai mult pe venitul din dividende.
Luna de luna trebuie doar sa investesc in aceleasi active si sa nu fiu stresat in a le vinde la prima criza sau corectie.Crize si corectii intr-un orizont de timp de 30 de ani puteti fi siguri ca vor fi.Important este sa nu ne speriem si sa avem in minte obiectivul nostru final, nu parcursul plin de suisuri si coborasuri.
Pentru a va face calcule si voi cu cifrele proprii las aici linkul catre calculatorul folosit.
Pentru tranzactionare folosesc Tradeville, Goldring, Trading 212 si XTB.
In incheiere nu ramane decat sa iti urez succes!
Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde in timp util.
Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.
Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).
Un articol compact, dar bogat in informatie si o strategie perfect aplicabila pentru orice incepator. Felicitari! Multumim!
Ma bucur ca o gasesti utila.Sper sa ajunga cat mai multi sa investeasca sau macar sa inceapa.Multumesc si succes
Un articol interesant sunt incepator ,as vrea sa ne explici cum se poate replica indicele BET de la BVB si daca acest lucru e mai rentabil decat cumpararea ETF _ui de la Tradeville pe o perioada de 20 ani cu o depunere de 2000 lei lunar. Multumesc şi iti doresc profituri bune.
Salut,
Indicele BET are in componenta 17 compani.Au ponderi diferite insa dar nu este obligatoriu sa mergi fix pe aceleasi ponderi sau nici macar sa copiezi indexul.
Personal nu il copiez ci aleg partea principala din el.Nu am Purcari, Digi, Alro deloc.Iar pe celelalte le ponderez dupa aprecierea mea.Le poti impartii oricum si tot iesi mai bine ca ETF-ul Tradeville pentru ca nu ai costuri.
Cum nu ai costuri? Plătești 0,65% minim 1.9 lei și la cumpărare, și la vanzare. Deci ai cel puțin 1,3% costuri…
Nu ai costuri de administrare pe care un ETF le are.La costurile acestea anuale ma refer.
Multumesc foarte mult pentru raspuns.O zi buna sa aveti.
Buna, cum pot sa fac „Investitii directe prin imprumut catre IFN-uri” – 12-14% pe an?
Multumesc,
Andrei
Depinde de suma.Cand discutam de sume de peste 25.000 Euro se poate face un contract cu IFN-ul direct.Cand sunt sume mai mici este mai dificil si trebuiesc stranse mai multe persoane pe un contract personal si de acolo se face un alt contract cu IFN-ul ca si grup.Daca te intereseaza dar ai o suma mai mica de 25k Euro ma poti anunta si la urmatoarea runda anunt grupul.In functie de necesarul IFN-urilor cu care lucrez se fac atrageri lunare sau la 2 luni.
Multumesc mult pentru raspuns. Pot investi in IFN fara sa fiu actionar? La dobanda asta cu siguranta sunt interesat sa investesc singur.
Da, poti.Este o zona neclara in regulamente.Depinde de incadrari si forma contractului.Pentru a evita potentialele interpretari negative eu fac imprumutul chiar printr-un actionar al IFN-ului si el imprumuta dupa.Asa e safe pentru toti.
Chiar si asa e problematic… Nu poti imprumuta o persoana fizica cu 12% dobanda… Eu sincer nu cred ca e posibil, m-am mirat cand am vazut…
Cine a spus ca actionarul este persoana fizica?Actionarul este firma.Si se poate, este ok.Si daca faci asta prin intermediul unei firme externe fara vreo licenta (gen peer2peer nu este similar?) este ok.Nu exista nici o limitare atat timp cat astfel de operatiuni nu sunt activitate profesionala a ta.Case by case este OK doar sa nu fi investitor (creditor) profesionist.
Exista vreo metoda de a fi la curent cu oportunitatile de a investi in IFN-uri precum si alte oportunitati?
Salut, sunt contacte si oportunitati in cercuri inchise, nu se fac publice.
Daca te intereseaza te pot anunta la urmatoarea runda.
Succes