Despre Bitcoin si Criptomonede, investesc sau nu?

Reading Time: 5 minutes

Din cand in cand roller coaster-ul pretului Bitcoin si Criptomonedelor atinge viteze ametitoare si ademeneste noi investitori ce se tem de a rata oportunitatea aceasta unica.Dar hai sa discutam putin pe tema asta…

Incepem cu inceputul.Ce sunt Criptomonedele?

Criptomonedele sunt monede electronice in forma nematerializata (bani virtuali , nepalpabili) emise de anumite companii sau organizatii criptate (securizate) si inscrise intr-un registru necentralizat, asa numitul ledger.

Acestea pot fi schimbate si folosite intre participantii la acea piata doar prin intermediul acelor platforme.

In timp s-au deschis si piete virtuale (burse) pentru aceste criptomonede si astfel acestea pot fi schimbate si cu alte monede cu circulatie larga.

Din pacate insa acum ele sunt tranzactionate ca si cum ar fi actiuni mai mult decat monede.De aceea devine putin mai complicata analiza.

Care este oportunitatea despre care se tot discuta acum?

In ultimele 2-3 luni spatiul public este inundat cu stiri despre pretul Bitcoin (cam despre el se discuta, restul de cateva sute de criptomonede parca nu exista..)si cum acesta a crescut de 3 ori in doar 1 luna.

Apar opiniile cum ca pretul va ajunge la 100.000 de Euro pe 1 Bitcoin sau de ce nu 500.000 Euro.Si…Nu ma intelege gresit, este si asta o posibilitate, eu nu le neg.

Dar mai important apare sentimentul in tine ca ratezi oportunitatea vietii tale, ca ratezi momentul de a te imbogatii peste noapte.Asta este cunoscut ca FOMO (Fear of Missing Out).Si este un sentiment puternic, stim doar ca frica este cel mai puternic sentiment.Deasta si suntem in viata acum, ca doar am invatat din frica sa fugim de lei si alte carnivore.

Hai sa discutam putin despre aceasta sansa unica…

In primul rand stati fara frica, nu este unica.Pretul pe criptomonede a avut cresteri si scaderi abrupte de cateva ori deja in scurta lor existenta.


Exemplul Bitcoin:

Ianuarie 2017 Bitcoin la 777 Euro – Decembrie 2017 la 16.772 Euro si in Februarie 2018 la 7.700 de Euro coborand pana in Ianuarie 2019 la 2.800 Euro si urcand in Iulie 2019 la peste 10.000 Euro doar ca sa scada in Martie 2020 la 4.400 Euro.

In 2020 insa in Decembrie din nou parca a mancat jaratic si a inceput sa zburde de la 15.000 Euro la 39.000 Euro in doar 3 saptamani.

Amplitudinile acestea nu sunt atat de relevante in EURO ci in PROCENTE!


Pe aceasta piata vorbim despre scaderi si cresteri succesive de 50% sau 150% cum discutam la actiuni de 10%.Volatilitatea este extrem de ridicata.

Ca sa fie si mai clar, hai sa vedem amplitudini de peste 30% in cadrul ultimei saptamani.

Deci nu este oricum recomandat pentru un investitor la inceput de drum sa investeasca prea mult in Bitcoin si Criptomonede ci un maxim de 2-5% din portofoliu si nici suma asta toata odata ci treptat.

Ai potential mare de castig, pentru ca poate se adeveresc profetiile si ajunge la 100.000 de Euro, 1 Bitcoin sau si mai sus, dar nu uita ca asa au crezut si cei ce au cumparat Bitcoin in 2018 la 17.000 de Euro si 1 an mai tarziu era la 5.000 de Euro.

Asadar, daca esti la inceput si nu esti stapan pe emotiile tale investitionale, nu investii decat o parte mica din bani in Bitcoin si Criptomonede ca sa ai un risc limitat dar cu un potential mare de profit.


Premise pentru crestere

Premisele pentru care Bitcoin ar putea creste si poate chiar atinge acele previziuni sunt din punctul meu de vedere acestea:

  • Tehnologia ce sta la baza sistemului de transfer , blockchain
  • Stabilizarea pretului si adoptarea tot mai raspandita a acestor criptomonede
  • Intrarea in piata a investitorilor institutionali astfel castigand stabilitate prin volumul mare detinut de acestia
  • Numarul limitat de monede in circulatie si imposibilitatea tehnica de a fi devalorizate „prin tiparire”
  • Inflatia monedelor ca Dolarul in crestere datorita tiparirii acestora ajuta Bitcoin si Criptomonedele in crestere, acestea fiind vazute ca un refugiu din fata devalorizarii

Riscurile viitoare asupra acestora

Pentru mine riscurile sunt destul de mari incat sa cred ca nu vom avea un Bitcoin care sa ia locul Dolarului sau al Euro in viitor.Si anume:

  • Nesiguranta monedelor datorata furturile constate a lor cat si criptarea ce face totodata mai sigure tranzactiile dar si aceea ce te poate bloca in a accesa banii tai
  • Atata timp cat volatilitatea este mare, nu putem vorbii despre adoptarea acestor criptomonede ca metoda de plata comerciala (nimeni nu este nebun sa aiba contracte cu incasare la 30-90 de zile pe Bitcoin cand pretul in timpul asta are volatilitate de 50%) o moneda nu poate rezista comercial cu asa volatilitate
  • Daca investitorii institutionali intra in piata masiv si dau cat de cat stabilitate astfel anuland volatilitatea, 99% bancile centrale vor intra in actiune si vor reglementa piata
  • Daca bancile centrale reglementeaza piata criptomonedelor, acestea pierd exact elementele ce le diferentieaza de EURO si Dolar si raman doar cu dezavantajele de a fi greu de utilizat
  • Impozitarea profiturilor din vazarea criptomonedelor ce este problematica in multe tari, la moneda clasica nu se impoziteaza profitul din schimb (deci…)

Concluzia mea despre Bitcoin si Criptomonede, investesc sau nu?

Analizand cele de mai sus, nu sunt adeptul ideii ca Bitcoin si Criptomonedele sunt noul aur sau ca vor atinge o valoare sustenabila de peste 100.000 Euro, mai mult acestea sunt vazute de majoritatea mai putin ca o moneda si mai mult ca o actiune.(Ca doar nu auziti asa des intrebarea, Investesti in EURO?)

Dar…

Asta nu ma opreste sa investesc un procent mic, pe care nu ma doare daca il si pierd, pentru a beneficia de un potential boom pe pret.Si asta am si facut, am si publicat saptamana aceasta un articol in care discutand despre „In ce investesc in 2021” , am lasat 5% din portofoliu pentru Cripto si speculatii.

Este un risc calculat si nu o fac pentru ca eu cred in valoarea lor ci pentru ca sunt suficienti care cred si astfel pot beneficia de pe urma lor si eu.Daca ei sunt foarte multi si se creeaza o isterie, pretul creste si eu vand cu profit.

Daca insa nu atinge acel pret ci doar o parte, tot este ok, pentru ca fac un profit.Daca insa scade sub pretul la care eu am cumparat, nu o sa fiu suparat pentru ca am urmarit o strategie.

Iar daca urmaresti o strategie (a ta) nu lasi emotiile de care am vorbit mai sus sa te cuprinda ci actionezi in cunostinta de cauza.

Pe final va urez succes!

Asa cum stiti deja, daca aveti intrebari, va voi raspunde fara nici un fel de cost.


Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu.Articolele nu sunt consiliere in investitii ci opinii personale.Serviciile mele de consultanta sunt contractate separat si nu sunt accesibile publicului larg acestea fiind obiectul unor contracte, aceste opinii nu sunt considerate contracte sau consiliere in investitii.

Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole si doar articole, NU FAC PUBLICITATE).

Share and Enjoy !

Shares