Diferenta dintre Bursa din Romania si Bursa SUA in criza COVID
01/05/2020
In articolul acesta vreau sa arat cum a reactionat bursa din Romania si SUA in timpul crizei COVID 19 si de ce este important sa avem in portofoliu si actiuni pe piata SUA.
Pentru a face o analiza simpla dar corecta, voi compara aceleasi date calendaristice si indici asemanatori.In speta compar evolutia indicelui BET si a S&P 500, ambii fiind reprezentativi pentru pietele respective.
Folosim ca data initiala de grafic si analiza data de 01 Noiembrie 2019 (nu este o data speciala) pentru a avea o perioda analizata de 6 luni.
Data de 19.02.2020 este data in care atat S&P 500 (Bursa SUA) cat si BET (Bursa de Valori Bucuresti) au atins maximul.
Data la care ambii indici au atins minimul este 23.03.2020, minimul, de pana acum cel putin.
Si pentru a avea o unitate de masura corecta voi lua in calcul data de 29.04.2020 ca fiind data la care inchidem analiza.
Evolutie valoare indici
DATA | BET (Puncte) | S&P 500 (Puncte) |
01.11.2019 | 9.545 | 3.036 |
19.02.2020 | 10.220 | 3.386 |
23.03.2020 | 7.000 | 2.237 |
29.04.2020 | 8.271 | 2.939 |
Evolutia grafica
Evolutia BET
Evolutia S&P 500
Si care este diferenta?
Daca ne uitam pe grafice nu pare ceva diferit, ambele avand o reprezentare si o traiectorie similara, dar…
Scaderea fata de maxim a BET a fost de 31% pe cand a S&P 500 a fost de 34%, nimic spectaculos, nu?
Insa la 29.04.2020 S&P 500 a crescut pana la 15% fata de maxime, deci mai are de recuperat 15% si revine.In aceasi data BET mai are de recuperat 24%.
Deci care este diferenta dintre Bursa din Romania si Bursa SUA in criza COVID?
Rezistenta data de marime si de masurile economice luate de Guvern.
Pe scadere indicele BET a fost mai rezistent si a scazut cu mai putin decat S&P 500, dar la crestere, sau mai bine zis la revenire, a fost lasat mult in spate si a recuperat mai greu pierderile.
Acelasi lucru l-am vazut si dupa criza din 2007-2008, unde indicele S&P 500 a recuperat pierderile cu mult inaintea BET.
In general aceasta abilitate de recuperare mai rapida a scaderii este datorata marimii pietei dar in special politicilor guvernamentale.Atat in 2008 cat si acum, in criza COVID, Guvernul SUA a aruncat cu bani in economie, a acordat stimulente si asa cum se tot aude, „au pornit tiparnita„.
Pornitul tiparnitei sau aruncatul banilor din elicopter, cum se mai spune, inseamna scaderea spre 0 a ratei de dobanda de politica monetara.Simplist spus, ieftinirea banilor si astfel obligarea bancilor si populatiei in a face investitii.
De ce functioneaza?
Pai in momentul in care tii banii la saltea produci 0 si ai si devalorizare datorita inflatiei (inflatia creste cand banii sunt ieftini) toti se gandesc ca decat sa piarda prin devalorizare 2-3% pe an, mai bine investesc in actiuni, business-uri sau real estate pentru a se protejeza de aceasta devalorizare.
Ehh…Romania nu poate face asta, nu are nici capacitatea economica, nici nu are dreptul conform tratatului de aderare la UE sa se indatoreze pentru a face investitii de amploare.Pur si simplu nu poate.
Asta este unul dintre motivele pentru care revenirea sau masurile rapide si decisive sunt apanajul marilor puteri si astfel au si burse puternice.
In concluzie cred ca orice portofoliu de actiuni trebuie sa includa si actiuni sau ETF-uri (un soi de fond cu expunere pe indice) din piata SUA.In felul acesta se creaza si diversificarea reducand astfel riscul de piata.
O alta diferenta dintre Bursa din Romania si Bursa SUA
Un alt avantaj al investitiilor pe bursa din SUA este moneda in care investesti, astfel moneda USD,care este mai stabila (cam creste de ceva ani fata de LEU, nu?).
Doar din diferenta de curs in ultimii 2 ani castigai 5%.Asta pentru ca tu ai fi avut actiunile in USD, raportat la LEU asta ar fi diferenta.Not bad…
Daca ai investitii atat pe Bursa Bucuresti cat si pe cea SUA, vei avea astfel expunere automat si pe Lei si pe USD.Deci ai deja „economiile” mai echilibrate la riscul valutar.
In plus ai si in ce investii, Google, Apple, Tesla, Amazon, etc.Cele mai mari companii din lume acolo sunt listate.
Ca si platforme de trading (brokeri) pentru SUA eu am ceva pe Revolut si Trading 212 dar mai sunt multe altele (Etoro, XTB,etc.).Nu va fac recomandari pentru ca este o zona de risc, sensibila si mai bine va alegeti singuri brokerul extern.
Daca vrei sa citesti si opinia unui expert pe aceasta tema AICI gasesti discutia cu Virgil Zahan, CEO, SSIF Goldring.
Sper ca ti-a fost util acest articol si iti urez mult succes in castigarea independentei tale financiare.Lasa-mi un comentariu daca ai intrebari si voi raspunde.
Disclaimer
Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu si ceea ce expertii considera oportun.Articolele nu sunt consiliere in investitii.
Aboneaza-te la newsletter ! (vei primi pe e-mail cele mai noi articole).