Cum sa faci profit fara efort din actiuni

Reading Time: 3 minutes

Nu discut in acest articol despre a da tunuri, a bate piata, a fi cel mai bun investitor in actiuni si piete financiare , ci despre a construi averea familiei tale.


Exista o metoda foarte simpla si pe care o poate aplica practic oricine, de a acumula bani si de a face profit.Cea mai simpla investitie ramane aceea in actiuni.Si daca vrei sa ai succes, asta necesita un orizont investitional mai lung.

Cu toate ca limbajul folosit de analisti si brokeri pare foarte complicat, in realitate acesta este construit astfel pentru a da exact impresia asta.In multe domenii, acesta nefacand exceptie, „expertii” creeaza un jargon propriu cu obiectivul de a fi un domeniu in care trebuie sa fi expert pentru a intra.

In practica informatiile sunt simple daca vrei sa fi investitor de portofoliu si nu te crezi vreun trader sau mare speculant.

Ai nevoie de informatii de baza despre companiile in care vrei sa investesti si despre domeniile lor.Trebuie sa citesti presa si sa urmaresti ciclurile economice.


Recomand pentru cei ce nu au nici un fel de cunostinte insa, sa caute un curs introductiv de investitii in actiuni (costul este chiar sub 200 de Euro in multe cazuri) sau sa urmareasca canale de Youtube pe aceasta tema.

Aceste recomandari sunt pentru a dobandi cunostintele de baza si a intelege mecanismul si terminologia.


Deci cum faci profit pe bursa fara efort?

Vom investi in actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti de tipul Blue Chips (actiuni la companii mari, stabile cu perspective stabile)

Suma minima pentru a deschide un cont la un Broker (SSIF) este de obicei 5000 de Lei(dar sunt si mai scazute unele la 3000 de Lei)

Deschiderea unui cont o poti face doar cu ajutorul unui Broker (SSIF).

Este necesara o diversificare a portofoliului tau, sa zicem in 10 companii.Daca iti place sa ai si putin risc, o mica parte o poti investi in actiuni cu risc mediu dar cu potential mai mare de crestere.

Oricum nu iti recomand sa investesti in Forex sau piete externe, acestea nu sunt recomandate investitorilor neprofesionisti sau experimentati.


Investim cei 5.000 de lei cu care deschidem si contul de tranzactionare si lunar din economii mai investim o suma de 1.000 lei.

Acesti 1.000 de lei pe care ii investim lunar ii folosim in a cumpara aceleasi actiuni pe care le-am cumparat cu cei 5.000 initiali.

Deci in fiecare luna marim investitia unitar.

Venitul pe care il vom lua in calcul este acela din incasarea de dividende, nu de cresterea actiunilor(pentru ca nu putem fi exacti cand vorbim de pretul actiunilor in viitor).Dividendele le reinvestim!

Un venit anual fezabil va fi de 7% in moneda nationala (Ron).


Rezultatul in timp

Pe termen de 20 de ani vei avea la final DOAR din dividende suma de 529.000 Lei.Asta este puterea dobanzii compuse!In anul 20 de la pornirea investitiei vei avea un venit de 35.000 Lei anual doar din asta.


Pe termen de 30 de ani vei avea la final DOAR din dividende suma de 1.214.000 Lei.Asta este puterea dobanzii compuse!In anul 30 de la pornirea investitiei vei avea un venit de 80.000 Lei anual doar din asta.

Nu pare o pensie prea rea NU?


Ce am eu in portofoliu acum ca exemplu

  • BRD
  • TLV
  • SNP
  • SNG
  • TGN
  • SNN
  • FP
  • SIF 3
  • SIF 4

Achizitia lunara a actiunilor te va ajuta foarte mult in dispersia riscului, pentru vei cumpara atat pe trenduri de crestere cat si pe scaderi, aplatizand astfel volatilitatea portofoliului pe cat posibil.

In crize poti si este chiar bine sa cumperi actiuni mai mult (daca ai si resursele necesare) si in trepte pe paliere de scadere diferite.

Mai poti adauga in portofoliul tau si ETF-uri (cu acumulare de dividende) pentru a avea expunere si pe burse internationale.

in crize te poti repozitiona, vanzand din actiuni pentru a le rascumpara mai ieftin(cand sunteti deja mai experimentati).


Trebuie mentionat ca vei tranzactiona prin intermediul unei platforme online doar prin Brokerul respectiv.

Contul se poate deschide la acest Broker, care este necesar sa fie infiintat ca SSIF (Societate de Servicii de Investitii Financiare).

Cateva SSIF-uri cu platforme de tranzactionare online:

SSIF Tradeville, SSIF Goldring sau SSIF Broker.

Actele necesare sunt:

  • Aproximativ 10 minute pentru completarea formularelor
  • Datele personale de identificare
  • Datele de identificare ale persoanelor autorizate (optional)
  • Datele bancare (Banca, IBAN)
  • Transmiterea documentelor in original

Pentru a va putea face singuri calcule, aveti aici un link catre calculatorul acestor tipuri de venituri cu dobanda compusa.

https://www.thecalculatorsite.com/finance/calculators/compoundinterestcalculator.php

Iti urez mult succes in castigarea independentei tale financiare!

Disclaimer

Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu si ceea ce expertii considera oportun.Articolele nu sunt consiliere in investitii.

Share and Enjoy !

Shares

10 Replies to “Cum sa faci profit fara efort din actiuni”

  • Sunt sfaturi de bun simt si vreau sa iti multumesc pentru efortul depus pentru a le impartasi. Doar ca sfat si cu speranta ca te va ajuta: fa putin “proofing”. Textul are cateva erori gramaticale care pentru unii (printre care si eu) dau impresia de lipsa de profesionalism.
    Mult succes

    • Multumesc Alin pentru feedback.Obisnuita de a scrie mailuri si a scrie in general cu viteza au acest efect :).
      Voi corecta pe viitor textul inainte de publicare.Mersi si spor.

  • Sa inteleg ca revomanzi actiuni individuale si nu un ETF pe index-ul BVB?

    • Indicele fiind foarte usor de replicat, avand astfel si posibilitatea de realocare (in cazul in care vrei) simpla, prefer actiunile individuale fata de ETF.Daca vrei sa reduci doar expunerea pe un emitent si sa o cresti pe altul in virtutea unor informatii sau stiri este simplu.Prin ETF ai tot indicele fara sa poti interveni tu sa reglezi.Depinde de nivelul de cunostinte si de timpul alocat.

  • Foarte interesant articol Stefan!

    Imi place cum ai prezentat bursa din Romania si cum ai replicat (in mare parte) indicele BET. Eu sunt un roman stabilit in afara tarii si as fi interesat de bursa de acasa. Momentan eu investesc in imobiliare in Danemarca si actiuni internationale, dar as vrea sa incep sa investesc si „acasa”. Pentru mine investitiile imobiliare sunt cele mai importante si impreuna cu un prieten folosim o platforma de crowdlending pentru imobiliare foarte interesanta. Acest model de business este foarte popular in afara Romaniei, dar sa pare ca incepe usor, usor sa prinda si acasa, dupa cum pot vedea pe blogul tau si al altor investitori.

    Imi poti oferi cateva recomandari pe care i le-ai da unui investitor strain care vrea sa investeasca in bursa din Romania?

    Multumesc si mult succes.

    PS. m-am abonat la newsletter-ul tau.

    • Salut Gabriel,
      Multumesc in primul rand.Recomandari nu sunt in masura sa ofer in acest cadru si nici nu cred ca sunt folositoare.Cred insa ca daca mergi pe o strategie pe termen lung si pe care tu o alegi, esti confortabil cu ea, sa ii dai inainte si sa nu lasi emotiile de moment sa o schimbe.In bursa din Romania eu investesc in actiunile pe care le fac si publice in articole sau pe pagina mea de Facebook.Deci nu recomand nimic, dar ce fac eu las public.Multumesc si mult succes!

      • Multumesc pentru raspuns. Stiu ca nu este legal sa oferi „recomandari”, dar tot sunt un punct de referinta foarte valabil de urmat pentru cine nu are experienta. Pentru investitiile imobiliare ce stragetii folosesti? Modul traditional sau alta metoda?

        • ??
          Am avut investitii imobiliare clasice de tip cumperi si inchiriezi dar randamentul este ok doar daca cumperi la un pret foarte bun (de tip chilipir) si doar daca esti ok cu un randament destul de sigur dar sub 8% anual.Altfe standard este net pe la 5-6% anual.
          Personal am cateva imobile pe care le am inchiriate care au un randament de genul asta dar le folosesc ca si ipoteca (garantie) pentru mici proiecte de tip dezvoltare (build and sale).Randamentul la astfel de investitii este de peste 20% an (mult peste).

          • Suna foarte bine acest proces de build and sale. Este nevoie de capital mare pentru a incepe?

            Care este tot procesul?

            Multumesc!

          • Nu face parte din categoria veniturilor pasive, sau a celor ce necesita efort aproape de 0.Poti porni cu un capital pentru 1 casa langa Bucuresti de 70.000 Euro si multiplici in functie de posibilitati.Sau te poti asocia cu firme mici ce fac asta si devii silent/financing partner.Daca o construiesti tu ai un randament de 50% pe an, daca te asociezi undeva peste 12% pe an, poate merge spre 20% chiar.

Comments are closed for this post.