Despre bursa in perioada de criza cu Virgil Zahan (Goldring)
30/04/2021
Astazi vorbim despre bursa in perioada de criza-cu Virgil Zahan, CEO al SSIF Goldring.
In contextul actualei crize si avand in vedere faptul ca Virgil Zahan a preluat conducerea acestei societati dupa criza din 2008 si fiind o persoana pe care o respect in piata de capital, am hotarat sa discutam putin pe ceea ce inseamna investitia in actiuni, riscurile, beneficiile,etc.
Detaliile despre Goldring veti gasi la finalul articolului.Trust me, merita citit integral.
Intrebare:Banuiesc ca si tu esti investitor pe piata de capital, care este sentimentul tau in aceasta perioada si cum vezi piata in aceasta perioada?
Am ajuns in piața de capital ca investitor, undeva în anul 1996 iar din 1997 am devenit și broker.
In momentul de față cred că putem observa în piață trecerea de la panică inițială la o stare de incertitudine, investitorii par să aștepte date concrete privind efectele avute de pandemia Covid 19 asupra economiei și implicit, asupra companiilor.
Ca investitor este foarte important, mai ales în acest moment, să nu țin cont de sentimente, ci doar de raționament dar evoluțiile din ultima săptămână m-au contrazis și piața a crescut pe valul de optimism adus de porgramele de sustinere a declanșate de SUA și reducerea numarului de imbolnăviri zilnice în unele tări europene.
Prefer să rămân precaut și să nu mă avânt prea tare în a cumpăra, deși prețurile par foarte atractive la aceste niveluri; “Cash is king” iar incertitudinea crește riscul, așadar cred că va fi necesar să mențin cash-ul atât pentru acoperirea riscurilor din perioada următoare cât și pentru a profita de o revenire când apar primele semnale.
Este o situație nou-întâlnită, despre care nimeni nu știe cu exactitate cum va evolua sau ce efecte va avea.
Intrebare:Care crezi ca este trendul pe termen mediu si lung al pietei de actiuni din Romania?
Pe termen mediu, piața va fi dominată de volatilitate, atât datorită efectelor reflectarii pandemiei în media pe de o parte cât și datorită unui sistem de sănătate nepregătit pentru astfel de pandemii; Covid a adus o factură, pe care, din păcate, o vom plăti cu toții .
În România fabricile încă nu sunt închise, există măsuri, există optimizări, reduceri de personal, însă încă nu simțim în totalitate problemele. Cred că urmează o perioadă grea, cu probleme în zona de încasări, cu bugete de investiții tăiate, dividende reduse, somaj în creștere, etc. .
În ceea ce privește pe evoluția pe termen lung, în momentul în care economia va începe să dea primele semnale de revenire, vom reveni puternic, și rapid iar trendul pe termen lung va fi de creștere.
Ce nu se știe, este momentul în care va începe revenirea economiei reale, dar in mod cert bursa va anticipa acest lucru.
Intrebare:Crezi ca piata a atins pragul de jos a scaderii sau mai este loc de scadere?
Pentru moment putem spune că minimul a fost atins în martie și ca acele minime au fost o oportunitate de cumpărare pentru speculatori; pe termen mediu, NU, nu cred că am atins minimul, cred că minimul este strâns corelat cu evoluția epidemiei, care abia a început să își arate colții în România, mai avem, și vor urma amânări la dividende, scăderi de bugete previzionate, statistici în scădere de 10%-15% a PIB-ului, creșteri ale ratei șomajului, atunci putem vorbi de minime. Toate așteptările mele pot fi anulate de modul de răspândire al virusului și infuziile de capital din piețele internaționale.
E greu de prevăzut modul în care se va schimba comportamentul consumatorilor după această distanțare sociala și acest comportament e cel care va da direcția piețelor.
Pentru a surprinde cât mai bine previziunile antreprenorilor români, am demarat un sondaj de opinie http://www.isondaje.ro/sondaj/786796065/ și vom reveni cu date în momentul în care avem un numar relevant de răspunsuri.
Intrebare:Este oare un moment bun acum de a devenii investitor?
Depinde în ce anume se investește, cred că acțiunile s-au divizat în 2 categorii, cele care vor rezista, cele care se adaptează din mers și cele care vor fi foarte afectate de stoparea activității și a consumului. Probabil utilitățile , comunicațiile, băncile și sănătatea vor rezista mai bine, deși vor fi și ele afectate, nu cred că există companie care să nu fie afectată într-o oarecare măsură. La utilități am inclus și companiile care oferă infrastructură IT, platforme online de comunicare, e-learning, și ele sunt într-un fel companii de utilități. Companiile care dezvoltă proiecte noi, cele de outsourcing, cred că vor fi lovite. Cred că vom asista la mult prezisa spargere a bulei din sectorul IT.
Nu există neapărat un moment bun sau un moment rău, criza vine mereu cu oportunități “mascate“ într-o formă sau alta. Prețurile în momentul de față sunt atractive și sunt multi cei care se gândesc să achiziționeze acțiuni după aceste scaderi. Ce pot recomanda investitorilor, este să fie precauți și dacă vor să intre la cumparare, să intre treptat, pâna se va observa o stabilizare a situației.
Intrebare:Dar pe termen scurt? Pana la finalul anului 2020.
Pe termen scurt vom avea volatilitate, iar aceasta este pentru speculatori, pentru cei care înteleg că există oportunități de speculație asupra minimelor și asupra revenirii și înteleg sa-și asume anumite riscuri.
Da, aș investi în acțiuni ale firmelor producătoare de ventilatoare, teste și medicamente pentru COVID, cloud, infrastructura 5G, energetice, utilități, chiar și bănci, dacă scăderile au fost mari, ceea ce arată o posibilă integrare a previziunilor economice pesimiste, în prețul acțiunilor.
Intrebare:Crezi ca dividendele platite anul acesta vor fi afectate?
Da, dividendele sunt corelate cu performanțele anterioare a companiilor dar si cu resursele necesare pentru funcționarea acestora. Vedem deja unele cazuri în care companiile au modificat propunerile de distribuire a dividendelor pentru a-și asigura o plasă de siguranță. Desigur, acești bani rămân în companie, iar dacă situația se va remedia fără a cauza probleme companiilor, acestea vor putea opta pentru repartizarea ulterioară a acestor fonduri.
Probabil că mai multe societăți vor avansa propuneri de dividende mai reduse decât în anii anteriori, însă chiar și așa, ținând cont de cotațiile din ziua de astăzi, ar oferi randamente destul de atractive.
Este bine să nu facem o problemă din asta, deoarece profiturile nerepartizate rămân în societate iar aceste resurse aflate la dispoziția companiilor, le pot ajuta sa treacă mai ușor de acestă perioadă și revenirea să fie mai rapidă.
Intrebare:Dar dividendele anului viitor?
Este probabil prea devreme pentru a vorbi despre acestea, dar trebuie să ne gândim că aceste perioade de întreruperi în activitate și dificultățile din lanțul de aprovizionare, vor genera scăderi ale cifrelor de afaceri.
Intrebare:Ce preferi?Actiunile pe Bursa de Valori Bucuresti sau actiuni pe pietele externe?
Personal prefer Bursa de Valori București dar mai uit și către piețele externe. Fiecare piață are avantajele și dezavantajele ei. Acțiunile de pe BVB sunt mai ușor de urmărit însă variantele de investitii sunt mai putine în comparație cu cele de pe extern iar companiile din economiile mai dezvoltate, au un capital care le permite să reziste mai bine condițiilor extreme de acum.
Pentru cei care devin acum investitori, BVB este mai accesibila și mai usor de urmărit, ceea ce îi poate ajuta în a învata mecanismele pieței, iar ulterior se pot gandi la diversificare.
Intrebare:Poti face o recomandare pentru investitorii din piata de capital?
Da, să aștepte până la noi semnale, să stea pe cash, iar pentru speculatori, să se uite la semnalele de pe piața externă, bursa din România s-a corelat puternic în ultimul timp cu piața externă, ceea ce poate oferi oportunități pentru tranzacțiile intra-day.
Investitorilor noi, le recomand sa fie precauți, să-și stabilească o strategie de investitii in functie de aversiunea lor la risc, suma pe care doresc să o investească și termenul pentru care doresc să facă investiția. Mai mult, le recomand să nu tranzacționeze emoțional și să ia fiecare decizie în cunoștință de cauză, să aibă grijă la tot ce înseamnă media sau alte păreri venite de la prieteni și familie, să nu fie nici pesimiști, dar nici optimiști, ci pur și simplu raționali.
Intrebare:Cum arata pentru tine un portofoliu ideal de investitii daca:
1.Esti la varsta de 25-35 de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?
Indiferent de varsta, nu recomand investiții cu ajutorul instrumentelor financiare derivate de tipul CFD-uri, FX-uri etc.
Vârsta este strict corelata cu nivelul de aversiune la risc, cand ești tânar poți investi în acțiuni mai riscante, și o parte de până la 30% din portofoliu poate fi orientată catre astfel de actiuni, iar când sumele acumulate permit acest lucru, m-aș gândi la achiziționarea unui imobil.
2. Esti la varsta de 35-50 de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?
Investițiile să fie ghidate după regulile lui Warren Buffet „Rule No. 1: Never lose money. Rule No. 2: Never forget rule No. 1” iar acest lucru se poate face doar prin diversificare.
3. Esti la varsta de 50+ de ani, ai un venit decent si te intereseaza sa ai un viitor financiar cat mai sigur?
Investiții în obligațiuni și acțiuni bune platitoare de dividende, active mai puțin riscante și lichide.
Daca ai investit într-un moment urmat de o scadere a pietei, te poți gândi ca orice investiție “proastă” devine o investiție pe termen lung, care-ți permite să caștigi din dividendele platite de companie, condiționat însă ca investiția să fie bazată pe rezultate fundamentale solide.
Ai un portofoliu la care te gandesti, pe care l-ai putea considera optim pentru aceste categorii?
Daca mă întrebi de portofoliul de acțiuni, am prezentat mai sus domeniile în care aș investi acum; daca mă întrebi de o împarțire a averii, mă gândesc la o structură de genul 30% Imobiliare, 40% Acțiuni+ Obligațiuni, 10% Arta, Fonduri de investiții, 20% Numerar.
Nu există un portofoliu ideal pentru categorii de vârstă iar vârsta nu e factorul determinant în alcatuirea portofoliului și-n modul în care cineva investește, depinde de educația financiara, apetitul pentru risc, stilul, industria în care activează, timpul pe care îl poate aloca investițiilor, orizontul de timp și dorința de diversificare. Fiecare investitor are scopuri diferite în ceea ce priveste investițiile sale, recomandabil ar fi să-și diversifice investițiile tocmai pentru a reduce riscul.
Cateva informatii despre Goldring
In primul rand va anunt ca la acest link puteti deschide cont si beneficia de oferta lor de reducere cu 30% a comisionului de tranzactionare in primul an.
22 de ani de servicii pentru Piața Românească de capital
Goldring are o experiență pe piața de capital de peste 20 de ani și o contribuție activă în cadrul acesteia fiind cunoscuți pentru:
• Premiul obținut cu ocazia inaugurării anului bursier 2018 pentru “Intermediarul companiilor antreprenoriale româneşti la BVB”.
• Premiul aniversar “România 100” pentru contribuţia la dezvoltarea activităţii de brokeraj acordat de Asociaţia Brokerilor în decembrie 2018
• Susţinători ai Invest Club (Clubul Investitorilor) la nivel zonal (Tg. Mureş) începând cu anul 2015 prin participarea şi implicarea în organizarea de întâlniri.
• Consultant autorizat AeRO (2015)
În ultimii ani, sunt cunoscuți pentru activitatea în materie de consultanță și asistență integrată privind: Listări pe piața de capital, Plasamente private de actiuni si obligatiuni, Servicii de guvernanță corporativă, Operațiuni pe piața de capital (majorări de capital, oferte publice, programe de răscumpărare, etc.)
În prezent ofera acces la tranzacționarea pe piața BVB și pe piețele internaționale din Europa, UK, SUA, Canada, Hong-Kong și Tokyo.
Se adreseaza în special clienților de retail prin oferirea de servicii de tranzacționare execution-only, administrare de portofolii și consultanță în investiții.
In final vreau sa ii multumesc lui Virgil pentru ca a ales sa impartaseasca informatiile cu noi!
Disclaimer
Acesta nu este un articol de promovare al SSIF Goldring si nu am vreun beneficiu din partea lor.Nu sunt consilierul vostru în investiții și nu vă dau sfaturi în acest sens.Tot ce fac pe acest site este sa va exemplific ceea ce fac eu si ceea ce expertii considera oportun.Articolele nu sunt consiliere in investitii.
[…] Vizualizați interviul aici […]
[…] vrei sa citesti si opinia unui expert pe aceasta tema AICI gasesti discutia cu Virgil Zahan, CEO, SSIF […]