De unde ne informam despre investitiile in Peer2Peer?
19/12/2019
Pe masura ce tot mai multi dintre noi descopera sistemul de investitii de tip peer2peer si randamentele bune oferite de acesta, apar si multe intrebari.
Asadar nevoia de informare este din ce in ce mai mare, in special pe acest sector nou.
In primul rand ca investitor este necesar sa stapanesti limba Engleza(altfel nu vad cum poti intelege macar terms&conditions, etc.).
Deci de unde ne informam?
Eu impart informatiile in 2 categori.
1.Site-uri (Blog-uri in general) de profil sau scrise de alti investitori ce doresc a impartasii cu altii experientele lor.
2.Grupuri pe Facebook ce faciliteaza schimbul de informatii (raspunsuri la intrebari,etc) intre investitori.Acestea sunt de obicei private, dar cu cerere cam toti primesc accept.
Credibilitatea surselor
Una din marile probleme intalnite de mine si probabil de multi dintre voi este credibilitatea surselor de informare.Multi dintre investitorii ce detin si un Blog au venituri si din reclama (sponsorizarea) platformelor.
Chestia asta aduce multe riscuri asupra obiectivitatii cuiva.
In momentul in care tu faci un review al unei platforme si in acelasi timp cauti sa ai venituri din aceasta piata prin afiliere, linkuri,etc, nu mai pari chiar de incredere nu?
De aceea orice informatie aflam, este bine sa o verificam din mai multe surse.
1.Ce site-uri folosesc eu pentru informare?
In afara de cele clasice de stiri financiare, acestea sunt interesante si lista este compusa cu ajutorul comunitatii de pe grupurile de Facebook.:
- https://explorep2p.com/
- https://www.crowdlendingrocks.eu/
- https://marcoschwartz.com/
- www.p2p-millionaire.com
- www.independentfinanciar.ro
- https://thesmartinvestor.eu/
- https://p2pmarketdata.com/
- https://obviousinvestor.com/
- https://todocrowdlending.com/p2p-compare/?fbclid=IwAR2JCzXdyIr6VoO_UG254p6V-AXzf-M2IhtSR9J0Nv0w2Zo3SrO60S7QeSk
- https://explorep2p.com/
- https://factornerd.com/
- https://www.welltrado.com/blog/
- https://myinvestment.blog/
Mai sunt si altele ce vor completa lista pe masura ce voi avea informatii de la membrii comunitatilor de pe Facebook.
2.Grupuri de Facebook (foarte utile)
In cazul acesta sunt 3 grupuri pe care le recomand ca fiind foarte bune surse de informatii dar si de raspunsuri la intrebarile voastre.
Aici ai parte de mult suport din partea comunitatii de investitori.
Investitii Peer2Peer Romania
P2P Romania (Investitii – Peer to peer lending Romania)
Cea mai numeroasa comunitate este de departe Mintos Fellows
Mai sunt si multi investitori pe aceste grupuri ce au bloguri, dar asta ramane sa descoperiti voi.Lista nu este exhaustiva, existand atat site-uri cat si persoane ce impartasesc experienta lor, dar nu le pot cuprinde pe toate (fara suparare pentru cei ce nu se regasesc aici).
Riscurile unui investitor dezinformat
Domeniul peer2peer are o crestere fulminanta in ultimii 3 ani si odata cu acesta crestere ca in orice domeniu, vor incepe(au mai fost deja insa) si fraudele.
Randamentul ridicat ii duce pe unii in investitii mai riscante bazandu-se pe platforma sau pe experienta trecuta.O EROARE MAJORA!
Tratati investitiile cu multa seriozitate, documentati-va temeinic inainte de a va incredinta economiile unei platforme.
Au existat chiar de curand cazuri cel putin ciudate daca nu chiar problematice cu unele proiecte pe Kuetzal de exemplu.Proiect ce parea facut „de ochii lumii” si care atrage multe riscuri.
Pot fi (cred ca sunt deja) platforme ce aplica un sistem piramidal de tip ponzi.Trebuie sa va feriti de aceste riscuri si o puteti face doar analizand inainte de a investi.
Inainte de a investi, verifica sectiunea About Us al platformei, cati angajai au, istoricul lor,etc.Acestea le poti valida pe Facebook pe grupuri si astfel castigi informatii.
Daca vrei sa vezi in ce investesc eu aici gasesti portofoliul meu.
Te protejeaza legea?
Majoritatea platformelor se afla in Estonia si Letonia datorita tocmai faptului ca nu exista o legislatie aplicabila.Aceste 2 tari nu au o legea ce organizeaza sau ce impune anumite limite acestui tip de activitate.De aceea insist sa va documentati bine inainte de a investi, statul sau legea nu va protejeaza.
Tari ce au legislatie clara sunt putine si nu ofera randamente nici macar apropiate de cele din tarile baltice.
Dar nu va imbatati cu apa rece, in Anglia ce reglementeaza acest sector a fost un faliment de rasunet chiar anul acesta.Lendy intrand in faliment chiar daca era reglementat.
Deci reglementarea creste siguranta, dar nu o luati ca fiind antiglont.
Sper ca va sunt utile aceste informatii si daca aveti intrebari, voi raspunde comentariilor.
Succes si spor la profit!
Looking good! ?
[…] principal dupa ce citesti acest ghid, citesti si cateva bloguri de specialitate (AICI LINKUL) esti pregatiti sa devii investitor in […]