6 trucuri pentru a economisi energie electrica
26/03/2018
Poate fi foarte frustrant sa fii nevoit sa strangi cureaua si sa faci eforturi mari pentru a reduce cheltuielile. Dar exista totusi cateva trucuri la care poti sa apelezi pentru a micsora factura electrica. Nu trebuie decat sa te obisnuiesti sa apelezi la ele si vei simti diferenta in buzunarul tau.
-
Alege produse din clasa A
Chiar daca electrocasnicele verzi pot fi cu 10 – 20% mai scumpe, vor consuma energie mai putina, ceea ce inseamna ca pe termen lung vei avea numai de castigat. Un bec cu led consuma de doua ori mai putin decat unul fluorescent si de 10 ori mai putin decat unul cu incandescenta.
-
Atentie unde asezi frigiderul
Nu te-ai fi gandit niciodata, dar un frigider asezat langa o sursa de caldura, cum ar fi un aragaz, un calorifer sau direct in bataia razelor solare, consuma pana la 100% mai mult.
-
Stinge lumina
Daca nu esti ecologist, macar de buzunarul tau tot iti pasa, nu? Pana la 30% din consumul electric al unei locuinte se duce pe iluminat. Ai grija sa stingi mereu lumina cand parasesti o camera, iar pe holuri monteaza becuri de putere mica sau chiar care au senzor de miscare.
-
Scoate din priza
Atunci cand pleci de acasa, scoate din priza absolut tot, cu exceptia frigiderului. Faptul ca ledul de la televizor este aprins inseamna ca acesta consuma curent, nu? Ai putea sa-ti cumperi prelungitoare cu intrerupator si sa le opresti cand pleci. Stiai ca diferenta de consum dintre un incarcator care are un telefon atasat si unul care sta degeaba in priza este de 10 – 15%?
-
Dezgheata congelatorul
Stii de ce este bine sa dezgheti congelatorul o data la cateva luni? Pentru a nu plati curent degeaba. Congelatorul consuma cu 30% mai mult daca in interior s-a format gheata.
-
Haine spalate la temperatura mica
Din cand in cand e bine sa speli lenjeriile si prosoapele la temperatura mare, pentru a se distruge toti microbii, dar in general alege sa speli la 30, 40 de grade. Masina de spalat consuma pana la 30% din energie numai pentru incalzirea apei intr-un ciclu de spalare. Desigur, nu spala in fiecare zi, ci asteapta sa se adune mai multe rufe astfel incat sa incarci masina.
Consumul aparatelor care raman in stand-by
Cafetiera: 13 kwh/an
Radio: 15 kwh/an
Televizor: 48 kwh/an
Incarcatorul telefonului: 7 kwh/an
Computer: 43 kwh/an