Trei sfaturi valoroase despre bani, pe care trebuie sa le dai copiilor
26/03/2018
Pune bani deoparte pentru zilele „ploioase”
Economisirea banilor, piatra de temelie a gestionarii finantelor personale, este ceva imposibil pentru multi dintre noi, daramite pentru copiii nostri.
Din momentul in care copiii sunt destul de mari si isi doresc jucarii, carti si alte obiecte de divertisment, ar trebui sa-i invatam cum sa economiseasca pentru lucrurile pe care ar vrea sa si le cumpere. O alocatie pe care sa i-o asiguram saptamanal sau lunar este un instrument bun de la care sa pornim in a ne invata copilul sa economiseasca. El poate isi doreste un joc video care costa 200 de lei, dar noi ii dam saptamanal doar 40-50 de lei sau mai putin, bani cu care nu-si va putea lua acel joc video. Copilul va alege daca sa-si cumpere dulciuri, carti sau altceva cu banii pe o saptamana sau daca pune acei bani deoparte pentru ca in cateva saptamani sa isi cumpere obiectul mai scump la care viseaza.
Pentru a-l convinge si mai bine pe cel mic sa economiseasca din alocatia pe care i-o dam, putem sa-i oferim un avantaj, cum ar fi o dobanda, adica sa adaugam cativa lei in plus la suma de bani pe care i-o furnizam, dar cu o conditie anume, sa economiseasca. Spre exemplu, pentru fiecare 10 lei pe care ii pune deoparte, ii dam 5 lei in plus, saptamanal. Satisfactia pe care o va avea copilul atunci cand va aduna o suma consistenta din economisire si cand isi va lua cu ea ceea ce-si doreste va fi imensa.
Munceste din greu pentru banii tai
Ar trebui sa ne obisnuim copiii de cand sunt mici cu ideea ca banii nu le vor pica din cer, ci ei se obtin prin munca asidua. Asta nu inseamna ca trebuie sa-i punem pe cei mici sa munceasca din greu, ci doar sa le insuflam conceptul ca nimic nu se castiga fara sa faci o anumita munca. Astfel, in schimbul alocatiei saptamanale pe care le-o dam, ar fi util sa-i punem sa aduca la indeplinire anumite sarcini pe masura varstei lor. Spre exemplu, daca avem copii de varsta mai mica, putem sa-i rugam sa-si faca ordine in camera, sa citeasca o anumita carte, sa stranga masa, servicii pentru care ii vom recompensa material. Daca avem copii mai mari, sarcinile pentru acestia pot fi si mai grele: sa curete veranda sau balconul de zapada, sa tunda iarba, toate acestea, in schimbul unor recompense mai mari in bani. Diverse servicii casnice si recompensele banesti adecvate varstei copiiilor nostri sunt cheia pentru a-i obisnui de mici cu valoarea banilor. Si poate cu timpul, ei vor fi entuziasmati de banii castigati in urma serviciilor prestate, incat si le vor oferi si altor vecini din cartier.
Invata sa intelegi un buget
Bugetul este un concept strain pentru copii. Cei mici nu au cum sa inteleaga ca mama si tata au o suma limitata de bani pe care o cheltuiesc lunar. Dar, faptul de a-i invata pe pici ce este un buget si cum se concepe unul ii va ajuta foarte mult pe viitor. Cea mai simpla cale de a le arata cum functioneaza un buget este de a le explica practic, printr-o modalitate nu foarte greoaie pentru varsta lor. Nu trebuie sa le aratam pe ce se duce fiecare ban pe care noi ca adulti il incasam, ci doar sa le dam o idee despre cum se impart banii care ne parvin lunar din salarii sau alte venituri. Spre exemplu, le aratam o gramada de monede de 50 de bani, impartim gramada in 3-4 gramajoare si le spunem o poveste despre cum banii din fiecare gramajoara se cheltuiesc pe ceva anume: unii pe jucarii, altii pe lumina data de becurile din casa, altii pe mancare pe care mami, tati si copilul o consuma saptamanal, etc. De asemenea, putem sa-i copilului cum una dintre gramajoarele de monede se vor pastra, pentru a-l invata cu ideea de a economisi bani.
Sa ne incurajam copiii sa-si faca propriul buget, astfel ca, o parte din alocatia pe care o primeste de la noi ca parinti plus alocatia primita de la stat sa fie impartite de el pe categorii de cheltuieli: bani destinati cartilor, bani pentru jucarii, bani pentru dulciuri, pentru haine sau pentru jocuri video.
Astfel, ne putem ajuta eficient copiii sa identifice valorile vietii si ale banilor si sa inteleaga ce reprezinta o cheltuiala si cum poate fi o suma de bani cheltuita.
Si…nu uita, economiseste bani si…MERGI INAINTE!
foto: iStockphoto